Οργάνωση by Vivian

Ήθη & Έθιμα

Κάποια από τα γνωστότερα έθιμα που έχουν σχέση με τον κουμπάρο είναι:

Η παραλαβή της νύφης: Η ώρα του γάμου πλησιάζει, και ο κουμπάρος πηγαίνει να πάρει την νύφη από το σπίτι της για να την πάει στην εκκλησία. Εκεί, βρίσκει την πόρτα κλειστή…, γιατί οι φίλες της νύφης (συνήθως) και συγγενικά πρόσωπα… δεν τον αφήνουν να περάσει! Μετά από ένα ολιγόλεπτο «παζάρι», η παράδοση θέλει τον κουμπάρο να δίνει κάτι στην πόρτα (συνήθως χρήματα) για να τον αφήσουν να περάσει…

Το παπούτσι της νύφης: Αφού λοιπόν περάσει το πρώτο εμπόδιο… έρχεται η σειρά για ένα ακόμη πιο διαδεδομένο έθιμο. Το παπούτσι. Η νύφη είναι έτοιμη να φύγει και το μόνο που δεν έχει φορέσει ακόμη είναι τα παπούτσια της! Αυτό λοιπόν είναι κάτι που πρέπει να το κάνει ο κουμπάρος… Έτσι λοιπόν, προσπαθεί να της τα φορέσει… Σύμφωνα όμως με το έθιμο, τα παπούτσια δεν μπαίνουν με την πρώτη, ή είναι μεγάλα ή είναι σφιχτά… Τότε ξεκινάει μια νέα σειρά διαπραγματεύσεων όπου ο κουμπάρος «ασημώνει», όπως συνηθίζεται να λέγεται, το παπούτσι! Αυτό γίνεται συνήθως τρεις φορές και τελικά το παπούτσι μπαίνει στο πόδι της νύφης!

Το πιάτο του κουμπάρου: Στην δεξίωση, και αφού έχει ξεκινήσει το γλέντι, φίλοι και συγγενείς του ζευγαριού πηγαίνουν στο τραπέζι του κουμπάρου, με την συνοδεία των οργάνων, ένα ιδιαίτερο πιάτο που έχει φτιαχτεί μόνο για αυτόν και την παρέα του (συνήθως είναι γουρουνόπουλο ή κότα ψητή). Για να το πάρει όμως ο κουμπάρος στο τραπέζι του, πρέπει να το «ασημώσει». Έτσι λοιπόν, μετά από τραγούδι, χορό και κάποια χαρτονομίσματα, ο κουμπάρος παίρνει τον δίσκο στο τραπέζι του!

-         Τα γνωστότερα Ήθη και Έθιμα του γάμου:

 
 •     Στρώσιμο κρεβατιού

Όλο και περισσότερα ζευγάρια υιοθετούν το παλαιό έθιμο της νυφικής παστάδας, δηλαδή το στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού, που σε μερικά μέρη συνδυάζεται και με την επίδειξη της προίκας, την Πέμπτη ή την Παρασκευή πριν το γάμο. Το νυφικό κρεβάτι το στρώνουν οι ανύπαντρες φίλες της νύφης και το ξεστρώνει τρεις φορές η πεθερά της νύφης, σʼ ένα διασκευαστικό παιχνίδι που κρατά όσο και το κέφι. Ένα αγοράκι συνηθίζεται να κυλιέται πάνω στο κρεβάτι για να φέρει τύχη και γονιμότητα στο ζευγάρι.

 •     Το Νυφικό & Το Κοστούμι

Την παραμονή του γάμου, οι φίλοι του γαμπρού πηγαίνουν το νυφικό (πολλές φορές με συνοδεία οργάνων) στο σπίτι της νύφης. Εκεί, η νύφη και οι συγγενείς της, πρέπει να «ασημώσουν» για να το πάρουν. Αφού το πάρουν ξεκινάει το γλέντι! Το ίδιο κάνουν αντίστοιχα και φίλοι και συγγενείς της νύφης, με το κοστούμι του γαμπρού. Σε κάποιες περιπτώσεις οι φίλοι του γαμπρού ζητούν από την νύφη να τους δώσει «ένα φιλί» για να το πάνε στον γαμπρό. Έτσι, η νύφη αφήνει το αποτύπωμα του κραγιόν της σε μια χαρτοπετσέτα και οι φίλοι το πηγαίνουν στο γαμπρό όπου πρέπει να τους «ασημώσει» για να το πάρει!!!

 •     Το Νυφόψωμο

Την στιγμή που η νύφη βγαίνει από το σπίτι της για να πάει στην εκκλησία, σπάει πάνω από το κεφάλι της το νυφόψωμο και το πετάει στους ελεύθερους και στις ελεύθερες. Όποιος το πιάσει αυτός θα παντρευτεί νωρίτερα.

 •     Το παπούτσι της νύφης:

Πριν φορέσει η νύφη τα παπούτσια της, οι ελεύθερες γράφουν τα ονόματά τους στο κάτω μέρος. Όποιο όνομα σβηστεί, αυτή θα παντρευτεί πρώτη.

 •     Κάτι παλιό κάτι καινούριο, κάτι δανεικό κάτι γαλάζιο.Η παράδοση θέλει τη νύφη να φοράει την ημέρα του γάμου της, κάτι παλιό (για την συνέχιση των παλιών αξιών), κάτι καινούριο ( αισιοδοξία για το μέλλον), κάτι δανεικό (δανεική ευτυχία) και κάτι γαλάζιο (πίστη, καλοτυχία και αγάπη).
 •     Το μπουκέτο και το πέταγμα της ζαρτιέρας. Η νύφη αρχικά πετάει το μπουκέτο της στις ελεύθερες. Όποια το πιάσει, αυτή θα παντρευτεί πρώτη. Το πέταγμα της ζαρτιέρας έχει μία αρκετά αστεία προέλευση. Οι καλεσμένοι έσκιζαν κυριολεκτικά κομμάτια από το νυφικό για καλή τύχη, οπότε για να προστατεύσει τον εαυτό της άρχισε να τους πετάει την ζαρτιέρα της. Στις μέρες μας ο γαμπρός την βγάζει από το πόδι της με τα χέρια, με τα δόντια και με όποιον άλλο (απόλυτα αθώο) τρόπο βρει και την πετάει στους εργένηδες φίλους του!
 •     Νύφη & Πεθερά: Αφού γίνει ο γάμος, το ζευγάρι πάει στο σπίτι του γαμπρού και εκεί έχουμε την υποδοχή της νύφης από την πεθερά. Στο κατώφλι του σπιτιού στέκεται η νύφη και η πεθερά στην πόρτα. Η νύφη πέταει ρύζι σταυρωτά για να ριζώσει και στη συνέχεια η πεθερά στην είσοδο της πόρτας βάζει κάτι γυάλινο το οποίο σπάει η νύφη με το πόδι. Επίσης την ταΐζει γλυκό του κουταλιού για να την γλυκάνει.
 •     Κουφέτα στην τσέπη του γαμπρού: Οι ελεύθερες κοπέλες, βάζουν κουφέτα στην τσέπη του γαμπρού, κατά τη διάρκεια της τελετής, και μετά τα παίρνουν και τα βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν τον μελλοντικό σύζυγο τους.
 •     Προίκα : Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες η προίκα ήταν η λυδία λίθος κάθε γάμου Απότοκο κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών μιας άλλης εποχής, σήμερα βρίσκεται σε ύφεση χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι δεν εφαρμόζεται σε ορισμένες περιοχές της ελληνικής υπαίθρου. Απόδειξη ότι έως και λίγο μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου σε κάποια χωριά της Πελοποννήσου η νύφη αγοραζόταν. Σύμφωνα με την παράδοση, η πρώτη συμφωνία προικοδοτήσεως γινόταν στους αρραβώνες. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα ήταν και η επίδειξη των προικώων στο σπίτι της νύφης. Σήμερα η προίκα προσφέρεται με πιο ήπιους τρόπους, όπως η αγορά και η μεταβίβαση ακινήτων από κοινού στους νεόνυμφους.

Προλήψεις & γούρια.

Αν βρέχει την ημέρα του γάμου είναι πολύ καλό, γιατί όπως η βροχή φέρνει ευφορία στους αγρούς, έτσι θα φέρει και στους νεόνυμφους.

Οι νιόπαντροι δεν πάνε σε κηδεία και δεν τρώνε κόλλυβα τον πρώτο χρόνο. Για σαράντα μέρες από το γάμο οι νύφες Δε κάνει να δουν άλλη νύφη ή να ακούσουν τα λόγια της τελετής.

Είναι γρουσουζιά να δει ο γαμπρός το νυφικό πριν από το γάμο και να γυρίσει η νύφη να κοιταχτεί σε καθρέφτη πριν φύγει για την εκκλησία.

Γρουσουζιά είναι η νύφη να δει άλλη νύφη.

Αν μια κοπέλα πιάσει την ανθοδέσμη που θα πετάξει η νύφη ή σβηστεί το όνομά της από το παπούτσι της, θα είναι η επόμενη που θα παντρευτεί.

Είναι γρουσουζιά να πέσουν οι βέρες ή τα στέφανα κάτω.

Το νυφικό φόρεμα δεν πρέπει να πατηθεί ή να καεί.

Προλήψεις, Σύμβολα & γούρια
 •          Η νύφη να φορέσει μαργαριτάρια. Συμβολίζουν τα δάκρυα χαράς και ευτυχίας, αλλά και δάκρυα από πίκρες που μπορεί να φέρει ο γάμος.
 •          Δάκρυα την ημέρα του γάμου (από την νύφη) σημαίνουν ότι διώχνουν μακριά την θλίψη και ο γάμος θα πετύχει.
 •          Αν βρέχει την ημέρα του γάμου είναι πολύ καλό, γιατί όπως η βροχή φέρνει ευφορία στους αγρούς, έτσι θα φέρει και στους νεόνυμφους πολλούς απογόνους.
 •          Να μην φορέσει η νύφη το νυφικό και όλα τα αξεσουάρ πριν τον γάμο. Είναι γρουσουζιά.
 •          Όταν η ίδια η νύφη ράβει το νυφικό της, κάθε βελονιά κρύβει κι ένα δάκρυ για τον γάμο της. 
 •          Οι νιόπαντροι δεν πάνε σε κηδεία και δεν τρώνε κόλλυβα τον πρώτο χρόνο. Για σαράντα μέρες από το γάμο οι νύφες Δε κάνει να δουν άλλη νύφη ή να ακούσουν τα λόγια της τελετής.

·         Είναι γρουσουζιά να δει ο γαμπρός το νυφικό πριν από το γάμο και να γυρίσει η νύφη να κοιταχτεί σε καθρέφτη πριν φύγει για την εκκλησία.

 •          Γρουσουζιά είναι η νύφη να δει άλλη νύφη.
 •          Αν μια κοπέλα πιάσει την ανθοδέσμη που θα πετάξει η νύφη ή σβηστεί το όνομά της από το παπούτσι της, θα είναι η επόμενη που θα παντρευτεί.
 •          Είναι γρουσουζιά να πέσουν οι βέρες ή τα στέφανα κάτω.
 •          Το νυφικό φόρεμα δεν πρέπει να πατηθεί ή να καεί.
 •          Η νύφη στα αριστερά του γαμπρού: Την εποχή των γάμων από αιχμαλωσία, ο γαμπρός έπρεπε συνέχεια να βρίσκεται σε άμυνα απέναντι στους επαναστατημένους μνηστήρες-ακόμα και όταν το ζευγάρι ήταν στον ιερό ναό και ετοιμαζόταν να πει τους όρκους του. Για αυτό το λόγο ο γαμπρός έπρεπε να έχει ελεύθερο το δεξί του χέρι (το χέρι που κρατούσε το σπαθί) ώστε να είναι έτοιμος να επιτεθεί εάν η κατάσταση το επέβαλε! Αυτό είναι Χριστιανικό έθιμο. Στους Εβραϊκούς γάμους, η νύφη στέκεται δεξιά από το γαμπρό.
 •          Η τούρτα:Οι Ρωμαίοι έσπαγαν έναν κουλουράκι πάνω από το κεφάλι της νύφης. Το σιτάρι υποσχόταν γονιμότητα...Τον 17ο αιώνα, ένας Γάλλος φούρναρης αποφάσισε να παγώσει μια στοίβα κουλουριών, δημιουργώντας έτσι την πρώτη γαμήλια τούρτα στον κόσμο!
 •          Το κατώφλι: Ο γαμπρός σύμφωνα με την παράδοση, σηκώνει τη νύφη στα χέρια και περνάνε μαζί το κατώφλι του νέου τους σπιτιού ή του ξενοδοχείου την νύχτα του γάμου τους. Με αυτό τον τρόπο τα διαβολικά πνεύματα που καραδοκούν κάτω από τις σανίδες του πατώματος δεν θα μπορέσουν να την πιάσουν! Οι Ρωμαίες νύφες αφηνόταν να τις σύρουν στο κατώφλι για να επιδείξουν την απροθυμία τους να εγκαταλείψουν το πατρικό τους σπίτι.
 •          Το φιλί: Στην Αρχαία Ρώμη το φιλί σφράγιζε ένα συμβόλαιο, έτσι το φιλί στην εκκλησία κατά κάποιον τρόπο νομιμοποιεί το δέσιμο. Υπάρχει βέβαια και μια πολύ ρομαντικότερη εκδοχή: Ότι όταν το ζευγάρι φιλιέται, ένα μέρος από την ψυχή του καθενός μπαίνει στην ψυχή του άλλου.

Το γαμήλιο ταξίδι: Το Μεσαίωνα οι νιόπαντροι περνούσαν ένα μήνα μόνοι τους, απολαμβάνοντας ένα ποτό φτιαγμένο από μέλι, το υδρόμελι (το μέλι συμβολίζει τη ζωή, την υγεία και τη γονιμότητα). Αυτό γινόταν μέχρι το φεγγάρι να βρεθεί σε χάση, έτσι βγήκε και ο όρος Μήνας του Μέλιτος.

Άρθρα και ιδέες