Οργάνωση by Vivian

Υποχρεώσεις των κουμπάρων

Τα Στέφανα: η σημαντικότερη υποχρέωση του κουμπάρου, μιας και αποτελούν ένα από τα κυριότερα σύμβολα του γάμου. Καλό θα ήταν να συμμετέχετε στην επιλογή τους. Τα στέφανα, τα αναλαμβάνει πάντα ο κουμπάρος.

Δίσκος με το Ποτήρι & τα Κουφέτα: Επίσης, σε κάθε περίπτωση τα αναλαμβάνει ο κουμπάρος. Αποτελούν και αυτά μέρος του μυστηρίου. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι κουμπάροι, μαζί με το ποτήρι αγοράζουν και την καράφα που θα μπει το κρασί, αλλά αυτό είναι προεραιτικό.

Λαμπάδες: Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κουμπάροι αναλαμβάνουν και τις λαμπάδες. Αυτό όμως δεν είναι και υποχρεωτικό. Καλό θα ήταν και στην περίπτωση αυτή να συμμετέχει και το ζευγάρι στην επιλογή τους.

Ναός: Για να γίνει ο γάμος, ο κάθε ναός χρεώνει κάποιο ποσό για τα έξοδα της εκκλησίας και του ιερέα. Αυτά τα έξοδα συνήθως τα αναλαμβάνει ο κουμπάρος, και ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή.

Στολισμός Εκκλησίας: αποτελεί πλέον ένα κόστος, που τις περισσότερες φορές είτε το επωμίζονται εξ΄ ολοκλήρου οι κουμπάροι, είτε το μοιράζονται μαζί με το ζευγάρι. Το σενάριο του «μισά μισά», μπορεί κάποιες φορές βέβαια να έχει και ως εξής: να ξεκαθαρίζει από την αρχή ο κουμπάρος το ποσό που διαθέτει για τον στολισμό και από εκεί και πέρα, το ζευγάρι, είτε να επιλέγει μια λύση με βάση αυτό το ποσό είτε να συμπληρώνει το υπόλοιπο, μιας και κάθε ζευγάρι θέλει εκείνη η ημέρα να είναι όπως την έχει ονειρευτεί! Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια ο κουμπάρος μπορεί και να μην συμμετέχει στον στολισμό της εκκλησίας αν τα οικονομικά του δεν του το επιτρέπουν.

Μέσο Μεταφοράς της Νύφης & Στολισμός: Συνηθίζετε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η νύφη να πηγαίνει στην εκκλησία με το αυτοκίνητο του κουμπάρου (ή κάποιο αυτοκίνητο που έχει επιλέξει αυτός). Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, για την μεταφορά της νύφης, ενοικιάζεται κάποιο καλό αυτοκίνητο (ή και άλλο μέσο όπως μηχανή, ελικόπτερο, άμαξα, ακόμη και φορτηγό!!). Επίσης αυτό το μέσο είναι στολισμένο ανάλογα, μιας και θα φέρει την νύφη στην εκκλησία. Τόσο την εύρεση ή την ενοικίαση, όσο και τον στολισμό του μέσου, συνηθίζεται να τα πληρώνει ο κουμπάρος, χωρίς αυτό όμως να αποτελεί δέσμευση. Απλά συμβαίνει στην πλειοψηφία.

Μπομπονιέρες: Σε κάποιες περιπτώσεις ο κουμπάρος αναλαμβάνει και ένα μέρος του κόστους από τις μπομπονιέρες. Αυτό βέβαια δεν είναι υποχρεωτικό. Γενικότερα υπάγεται στην προσυνεννόηση μεταξύ κουμπάρου και ζευγαριού.

Κουάφ για τα μαλλιά ή πέπλο και γάντια της νύφης: Σε κάποιες περιοχές, αυτά τα πληρώνει ο κουμπάρος. Σε κάποιες μάλιστα πληρώνει ακόμη και το χτένισμα (σπανιότερη περίπτωση). Σίγουρα όμως δεν είναι υποχρεωτικό και γενικότερα, δεν είναι και η συχνότερη περίπτωση αυτή.

Γαμήλιο Δώρο: Ο κουμπάρος, οφείλει να κάνει ένα καλό δώρο στους μελλόνυμφους. Συνήθως αυτό, είναι κάτι για το νέο τους σπίτι (όπως κάποια ηλεκτρική συσκευή, κάποιο έπιπλο κτλ). Το καλύτερο είναι να υπάρξει συνεννόηση από πριν μεταξύ των δύο πλευρών.

Μπομπονιέρα του Κουμπάρου: Το ζευγάρι οφείλει να προσφέρει στον κουμπάρο μια ξεχωριστή μπομπονιέρα. Παλαιότερα (σήμερα σε μικρότερο ποσοστό) συνηθίζονταν κάποιο υαλικό ή κάποιο διακοσμητικό αντικείμενο. Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο πολύ προσφέρετε στους κουμπάρους, ένα προσωπικό δώρο (πχ. κάποιο ρολόι στον κουμπάρο ή κάποιο κόσμημα στην κουμπάρα). Ιδιαίτερα αν το έχει επιλέξει και ο ίδιος ο κουμπάρος, τότε σίγουρα, αυτή είναι και η ιδανικότερη περίπτωση, μιας και θα είναι κάτι που πραγματικά θα το χαρεί και θα του θυμίζει πάντα εσάς και τον γάμο σας.

Ηθική Συμπαράσταση: Ανεκτίμητης αξίας και ίσως το σημαντικότερο όλων. Ο κουμπάρος είναι ένα από τα πρόσωπα που από δω και πέρα, θα σταθούν δίπλα στο ζευγάρι σε κάθε όμορφη ή δύσκολη στιγμή. Αυτό είναι που μένει. Αυτό είναι που αξίζει περισσότερο από όλα! Μια σχέση ζωής…

Άρθρα και ιδέες