Οργάνωση by Vivian

Οι Κουμπάροι

 •          Επιλογή του κουμπάρου

Η επιλογή του ανθρώπου που θα σας παντρέψει αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που πρέπει να πάρετε, και σίγουρα μια τέτοια απόφαση πρέπει να παρθεί από κοινού και μετά από ώριμη σκέψη. Ο κουμπάρος είναι το άτομο που θα σταθεί στο πλάι σας, όχι μόνο κατά την διάρκεια της γαμήλιας τελετής αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ζωή σας! Μάλιστα, αν τηρηθεί πιστά και η παράδοση, ο κουμπάρος θα είναι και ο πνευματικός γονέας του παιδιού σας. Ο κουμπάρος είναι ο μάρτυρας της συνένωσης του ζευγαριού και υπογράφει και στο πιστοποιητικό του γάμου. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να υπάρχει μια πολύ καλή σχέση μεταξύ σας και η επιλογή να γίνει συνειδητά και όχι επιπόλαια.

Η τιμή που θα κάνετε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, όταν του ζητήσετε να σας παντρέψει, είναι πολύ μεγάλη και αποτελεί σίγουρα απόδειξη της αγάπης και της εκτίμησης σας προς το πρόσωπό του. Το ίδιο βέβαια ισχύει και όταν κάποιος, σας προτείνει από μόνος του να γίνει κουμπάρος σας.

Ο κουμπάρος συνήθως προέρχεται από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον ή ακόμη και από το επαγγελματικό περιβάλλον του ζευγαριού. Μπορεί να είναι ένα άτομο, ένα ζευγάρι, ή ακόμη και δύο πρόσωπα που μέχρι πριν δεν γνωρίζονταν (πχ. μια φίλη της νύφης και ένας φίλος του γαμπρού). Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που οι κουμπάροι μπορεί να είναι και παραπάνω από 2, 3, 4, 5… (όπως πχ στον Κυπριακό γάμο!!!).

Να θυμάστε πάντα πώς η λέξη κουμπάρος, προέρχεται από την ιταλική λέξη «compare» που σημαίνει έμπιστος φίλος! Εκεί τελικά κρύβεται όλο το νόημα αυτής της σχέσης… Μια σχέση ζωής!

 •              Συμβουλές & Λεπτά Ζητήματα

Υπάρχουν μια σειρά από διάφορα ζητήματα που αφορούν τους κουμπάρους και το μελλόνυμφο ζευγάρι. Παρακάτω σας επισημαίνουμε τα σημαντικότερα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των υποχρεώσεων των κουμπάρων, η Organosi βοηθά στην καλή συνεννόηση και στην σωστή ενημέρωση, μιας και η εμπειρία έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν κάποια λεπτά ζητήματα που είναι δύσκολο να συζητηθούν ανοιχτά.

 • Όταν θα έρθει η στιγμή της απόφασης για την επιλογή του κουμπάρου, μην δράσετε επιπόλαια! Σκεφτείτε καλά την απόφασή σας και πάνω απ΄ όλα συζητήστε την με τον/ την σύντροφό σας!
 • Αν έχετε δίλημμα και δεν ξέρετε σε ποιο πρόσωπο να καταλήξετε, η απάντηση είναι μία: σκεφτείτε μέσα σας ποιος πραγματικά θέλετε «να σφραγίσει» την ομορφότερη και μεγαλύτερη στιγμή της ζωής σας!
 • Στην περίπτωση που σας έχει προτείνει κάποιος να σας παντρέψει και εσείς ήδη έχετε δώσει αλλού την υπόσχεσή σας…, να είστε απόλυτα ευγενικοί μαζί του, μιας και η τιμή που σας κάνει με την πρόταση αυτή είναι πολύ μεγάλη! Ευχαριστήστε τον, και εξηγήστε του πως ήδη έχει προηγηθεί η επιλογή του κουμπάρου…
 • Όταν αποφασίσετε να κάνετε την επίσημη πρόταση σε κάποιο πρόσωπο να σας παντρέψει, κάντε το εγκαίρως! Σκεφτείτε πώς χρειάζεται και ο κουμπάρος αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί!
 • Επιλέξτε ένα δώρο που θα θυμίζει πάντα στον κουμπάρο σας, εσάς και την σχέση ζωής που έχετε δημιουργήσει! Μην είστε φειδωλοί στο δώρο του κουμπάρου. Δείξτε την εκτίμηση και την αγάπη σας!
 • Η κυριότερη υποχρέωση του κουμπάρου, είναι τα Στέφανα. Ζητήστε ευγενικά να συμμετέχετε στην επιλογή τους, μιας και αποτελούν το κυριότερο ίσως σύμβολο του γάμου σας και θα τα έχετε για μια ζωή.
 • Ξεκαθαρίστε από την αρχή και με ανοιχτές συζητήσεις, ΟΛΑ τα θέματα του γάμου σας!!! Δεν πρέπει να υπάρχουν παρεξηγήσεις και ασάφειες (ιδιαίτερα σε οικονομικά θέματα και το τι τελικά θα αναλάβει).
 • Αποφασίστε από κοινού για το ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του κουμπάρου και σε ποιες περιπτώσεις θα συμμετέχετε οικονομικά κι εσείς.
 • Στην περίπτωση που ο κουμπάρος αναλαμβάνει και τον στολισμό της εκκλησίας, είναι αυτονόητο ότι θέλει να εκφέρει και την δική του γνώμη για την διακόσμηση, τα χρώματα, τα λουλούδια κτλ. Από την άλλη, το ζευγάρι έχει συνήθως μια συγκεκριμένη εικόνα για το τι είναι αυτό που ονειρεύεται. Κάποιες φορές οι δύο πλευρές συμφωνούν και άλλες όχι. Στην περίπτωση αυτή ο αμφίπλευρος συμβιβασμός είναι η καλύτερη λύση. Τα πράγματα βέβαια είναι ακόμη καλύτερα όταν μεσολαβούν οι άνθρωποι του γραφείου οργάνωσης του γάμου, και έτσι λύνονται πιο εύκολα όλα τα λεπτά ζητήματα μιας και προτείνονται λύσεις και ιδέες που θα καλύπτουν και τις δύο πλευρές.
 • Μην παραλείψετε να ζητήσετε από τον κουμπάρο σας, να σας ενημερώσει για τα δικά του άτομα που θέλει να καλέσει στον γάμο, και φυσικά υπολογίστε τα και στα προσκλητήρια, και στις μπομπονιέρες και στην δεξίωση.
 • Αν ο κουμπάρος σας είναι χωρισμένος, και θέλετε να καλέσετε την πρώην σύζυγό του, θα ήταν προτιμότερο να το συζητήσετε μαζί του. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τον φέρετε σε δύσκολη θέση ή να τον ξαφνιάσετε.
 • Αν οι κουμπάροι σας είναι παραπάνω από ένα άτομο (και ιδιαίτερα όταν δεν είναι ζευγάρι), οφείλετε να δείξετε την ίδια εκτίμηση και αντιμετώπιση σε όλους. Τόσο συναισθηματικά όσο και πρακτικά (με το δώρο). Επίσης σε αυτή την περίπτωση είναι άκρως απαραίτητο να ξεκαθαριστούν από την αρχή οι οικονομικές υποχρεώσεις του κάθε ένα.
 • Στην περίπτωση που είναι 2 άτομα, πρέπει να ορίσετε ποιος θα αλλάξει τις βέρες και ποιος τα στέφανα.
 • Αν υπάρχει μια ανοιχτή σχέση με τους κουμπάρους σας, καλό θα ήταν να συζητηθεί ακόμη και το θέμα της εμφάνισης την ημέρα του γάμου. Έτσι θα υπάρχει αρμονία στα χρώματα και στο στυλ, πράγμα που σίγουρα θα φανεί στις γαμήλιες φωτογραφίες!
 • Δείξτε του την εκτίμηση και την αγάπη σας με κάθε τρόπο. Άλλωστε… το αξίζει!

Άρθρα και ιδέες