Οργάνωση by Vivian

Γαμπριάτικο Κοστούμι

Εάν σκέφτεστε ότι η επιλογή του κοστουμιού σας είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέχρι και την τελευταία στιγμή, είναι κα­λύτερα να αναθεωρήσετε. Όσο και αν η γκάμα των επιλογών στα καταστήματα ανδρικής ένδυσης είναι πραγματικά ανε­ξάντλητη, εντούτοις η λογική συνιστά να έχετε καταλήξει στο κοστούμι και τα αξεσουάρ του το αργότερο ένα μήνα πριν το γάμο.

Κοστούμι:
 • Οι επιλογές που έχετε είναι πολλές, όσοι και οι συνδυασμοί που μπο­ρείτε να κάνετε. Έτσι εκτός από το κλασικό μαύρο κο­στούμι, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε κάτι σε μπεζ, μπλε, γκρι, καφέ ή και λευκό.Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχει πάντα και η λύση του κοστουμιού με διακριτικά σχέδια όπως ρίγες, απαλά καρό κ.τ.λ. Σε ιδιαίτερα επίση­μες περιπτώσεις, ο γαμπρός μπορεί να επιλέξει φράκο ή σμόκιν, αντί για το απλό κοστούμι.
 • Βασικό σας μέλημα θα πρέπει να εί­ναι και η εφαρμογή του ρούχου, ιδιαίτερα στην πλάτη και στην περιφέρεια, αλλά και το μήκος των μανικιών. Το παν είναι ο γαμπρός, να νιώθει άνετα μέσα στα ρούχα του.
 • Το παντελόνι: Ούτε στενό/ούτε φαρδύ, θα πρέπει να είναι άνετο στην εφαρμογή του και να το αισθάνεστε καλά όταν βρίσκεστε σε καθιστή θέση. Οι ειδικοί θεωρούν απαραίτητο το τελείωμα του να καλύπτει το 1/3 του μπροστινού μέρους του παπουτσιού.
Ανάλογα με τον σωματότυπό σας:
 • Στους κοντούς και αδύνατους γαμπρούς ταιριάζουν πε­ρισσότερο τα μονόπετα σακάκια που κουμπώνουν χαμηλά και μακραίνουν το σώμα καθώς επίσης και τα σταυρωτά ή τα σακάκια με λεπτές ρίγες. Για το παντελόνι, το καλύτερο μήκος είναι 2 περίπου πόντους πάνω από το τακούνι.
 • Στους κοντούς και πιο γεροδεμένους γαμπρούς, το σακά­κι πρέπει να πέφτει φυσικά στους ώμους, ενώ το παντελόνι καλό είναι να μην έχει πιέτες.
 • Στους ψηλούς και αδύνατους  ταιριάξουν όλοι σχεδόν οι τύποι κοστουμιών καθώς και τα γιλέκα και οι γραβάτες σε όλα τα χρώματα και σχέδια.
 • Τέλος, στους ψηλούς και γεροδεμένους άντρες, το σακά­κι, όπως και το παντελόνι, πρέπει να είναι άνετο έτσι ώστε να μην εμποδίζει τις κινήσεις του σώματος.
Τι πρέπει να προσέξετε:
 • Ο βαθμός επισημότητας του γάμου ορίζει και το βαθμό επισημότητας και αυστηρότητας του γαμπριάτικου dress code . Έτσι, εάν είστε τύπος που ακολουθεί κατά γράμμα το savoir vivre, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε μια παραδοσιακή, επίσημη ή ημιεπίσημη απογευματινή τελετή το κατάλληλο κοστούμι αποτελείται από μαύρο ή σκούρο γκρι ή σκούρο καφέ ριγέ σακάκι, γραβάτα, γιλέκο, ενώ σε μια πολύ επίσημη βραδινή τελετή απαιτείται σμόκιν με τα κατάλληλα συνοδευτικά αξεσουάρ.
 • Ανεξάρτητα από το πόσο όμορφο φαίνεται ένα κοστούμι στην κρεμάστρα, εάν δεν ταιριάζει απόλυτα στα μέτρα σας θα φαντάζει εντελώς άχαρο και άκομψο πάνω σας. Γι\' αυτό σιγουρευτείτε ότι το κοστούμι που θα αγοράσετε είναι στο σωστό μέγεθος για το σώμα σας.
 • Το σακάκι: Πρέπει να εφαρμόζει άνετα στους ώμους και στο λαιμό, να φοριέται άνετα και γρήγορα καινά μη σας στενεύει όταν είναι κουμπωμένο. Ελέγξτε την εφαρμογή του και όταν κάθεστε.
 •  Επειδή τα μυστικά μιας κομψής εμφάνισης κρύβονται στις λεπτομέρειες, προσέξτε το σακάκι και το παντελόνι να έχουν σωστό μήκος, δώστε προσοχή στα χειροποίητα τελειώματα και στο κου­μπιά. Επίσης είναι σημαντικό το σακάκι να είναι φοδραρισμένο ολόκληρο.
Το Πουκάμισο:
 • Ακόμη περισσότερες είναι οι επι­λογές που έχετε για το πουκάμισο: μονόχρωμο ή με σχέδια, με μικρό ή μεγάλο γιακά, η τελική επιλογή είναι μόνο δική σας. Αρκεί να ταιριάζει με το κοστούμι και τη γραβάτα.
 • Ελέγξτε την ποιότητα του υφάσματος και προτιμήστε εκεί­νο που θα κάνει τον καλό σας να νιώθει άνετα, σύμφωνα πάντα με τα γούστα του. Ένα από τα βασικά διαφοροποιητικά στοιχεία στα πουκάμισα, είναι ο γιακάς. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε σκληρούς ή χαλαρούς γιακάδες, στρογγυλούς, σηκωμένους, με διπλωμένες μύτες κτλ. Είναι αυτονόητο ότι ο γιακάς δεν πρέπει να σφίγγει το λαιμό, αλλά να είναι χαλαρός. Πρέπει να ταιριάζει άνετα στο λαιμό, στους ώμους και στη μέση. Η μανσέτα του πρέπει να εξέχει 1 έως 2,5 πόντους κάτω από το μανίκι του σακακιού.
 • Εκτός οπό το κλασικό λευκό, μπορεί να είναι ανοιχτό γαλάζιο ή μπεζ και η γραβάτα σε ανάλογα χρώματα. Προτιμήστε το σε λινό, μετάξι ή βαμβάκι.
 • Δώστε ιδιαίτερη σημασία στον γιακά, τον οποίο και θα επιλέξετε ανάλογο με το κοστούμι σας. Μην ξεχάσετε τα μανικετόκουμπα, τα οποίο μπορεί να είναι από λευκόχρυσο ή πλατίνα.

Άρθρα και ιδέες